Care sint necesităţile actuale ale pieţei de muncă europene? Iată întrebarea care-i preocupă pe diferiţii actori europeni şi angajatori reuniţi luni, 21 octombrie, într-o conferinţă sponsorizată de Comisia Europeană, la Bruxelles.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O zi de dezbateri împreuna cu funcţionari ai Direcţiei Generale Muncă a Comisiei Europene, cu miniştrii europeni de resort, cu patronatul, sindicatele şi diferiţi angajatori ar trebui să dea o imagine mai clară a pieţei de muncă actuale.
Fără indoiala că nu e nevoie de mai mult de-o zi pentru a înţelege cum ar trebui să se schimbe codul muncii european în viitor, cu toate că problemele sint de talie şi că prima campanie de consultare a fost lansată de Comisia Europeana tocmai în 2006.
Şi care sint problemele ?
În momentul în care populaţia vestică îmbătrâneşte o soluţie plauzibilă o constituie migraţia forţei de muncă din estul UE : România, Polonia, Bulgaria.
Dar această migraţie, care este totuşi cu mult sub aşteptările europenilor, constituie o problemă pentru state ca Germania, Marea Britanie sau Olanda.
Săptămâna trecută problema migraţiei a fost dezbătută la nivel ministerial al UE în urma unui raport făcut de Comisia Europeana în care se arată că statele care se plâng sint de fapt cele care angajează cu precădere forţa de muncă din afara UE.
O altă problemă a pieţei de munca o constituie diferenţa crescîndă între necesităţile actuale şi competenţele celor care caută de lucru.
Acest fapt, demonstrat prin diferite studii, poate fi soluţionat prin aşa numitul concept al "invăţării pe tot parcursul vieţii", finanţat, între altele, de programul Erasmus Plus. Mihaela Gherghişan, Bruxelles
Care sint necesităţile actuale ale pieţei de muncă europene? Iată întrebarea care-i preocupă pe diferiţii actori europeni şi angajator