Mii de melomani au asistat, astăzi, la cea de-a 29-a ediție a speoconcertului din Peștera de la Româneșt. S-a cântat ca de obicei Mozart, dar și Ceaikovski, Grieg, Dvorak, Bartholdy și, în premieră, o compoziție a bănățeanului Tiberiu Brediceanu. De aproape trei decenii, fiecare toamnă este marcată de acest eveniment în Timișul montan, care reușește să adune, pentru două ore, mii de melomani, alături de invitați speciali de peste hotare. Totul se întâmplă pe scena vie a unei peșteri.
Peștera de la Românești este singura din țară și una dintre puținele din Europa în care au loc concerte simfonice, de rock, jazz, blues sau muzică electronică. Acestea sunt programate pentru fiecare primă duminică din luna octombrie. Anul acesta, organizatorii au fixat evenimentul pe data de 20 octombrie, pentru a nu deranja populația de lilieci ce se adăposteste aici.
„Am marcat, astfel, cei 29 de ani de speoconcerte unice în România. Anul acesta a fost un concert vesel, în care au cântat Filarmonica Banatul și orchestra Facultății de Muzică. Pentru anul viitor, când evenimentul va împlini 30 de ani, pregătim un mare concert și vom fi sprijiniți de Agenția de Dezvoltare a Regiunii Vest”, a declarat Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Temperatură constantă vara și iarna
Actuala ediție a speoconcertului a fost organizată de Fundația Academică Culturală Timișoara și de Filarmonica “Banatul”, alături de Asociația „Speotimiș”, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Local Timișoara și Primăria Tomești. În Peștara de la Românești sunt, zi și noapte, pe tot parcursul anului, 14 grade Celsius și multă umezeală. Localnicii povestec oricui legenda locului. Se spune că, aici, cândva, un fecior de cioban și-a omorât tatăl ca să îi ia oile. De atunci, sufletul bătrânului cioban rătăcește prin peșteră și pe lângă ea, tânguindu-se.
Mii de meloma