Saptamana trecuta am prezentat succinct decizia CEDO in Cazul Delfi din Estonia, in urma unui proces intre un transportator si un site care a gazduit comentarii injurioase. Dupa indelungi dezbateri (procesul a inceput in 2006), CEDO a decis ca instantele din Estonia au procedat corect amendand site-ul Delfi, cel care a permis comentariile injurioase postate de cititorii sai.
Concluzia este simpla. Decizia devine valabila in toate cazurile similare, inclusiv in cazul ziarelor tiparite sau in varianta electronica.
Raspunderea civila revine celui care gazduieste afirmatiile, nu celui care le concepe si le posteaza. Simplu ca buna ziua. Cititorul scrie ce vrea, dar de raspuns raspunde cel care il gazduieste. Cititorul-autor de comentarii nu este obligat nici macar la reponsabilitatea semnaturii sale, in timp ce editorul poarta toata raspunderea civila asupra consecintelor.
Teoretic, speta poate suporta inca destule discutii si interpretari. De exemplu, de ce ar raspunde un editor pentru faptele altcuiva? De ce nu ar fi cercetat autorul postarii ca faptuitor, iar nu cel care gazduieste o exprimare libera? Indiferent ce ne-am raspunde in legatura cu decizia CEDO, pana la o Directiva contrara acestei Decizii, nu ne ramane decat sa ne conformam. De altfel, in ultima vreme, redactia noastra a incercat un soi de stavila numai in fata potopului de postari delirante, de calomnii si injurii.
Din pacate, unii au ajuns sa inteleaga prin libertatea de exprimare doar dreptul la iresponsabilitatea lor verbala. Ceea ce este prea mult si depaseste orice menire a ideii de presa.
Din acest punct de vedere, Decizia CEDO in cazul Delfi obliga redactiile romanesti la o mult mai mare grija fata de afirmatiile persoanelor iresponsabile. In acelasi timp, Decizia CEDO poate contribui substantial la diminuarea delatiunii pe internet. Poate ave