Aproape un sfert din primăriile din mediul rural nu au sume în buget pentru asigurarea lucrărilor de deszăpezire, este concluzia primelor pregătiri pentru această iarnă. În ultimele săptămâni au fost organizate mai multe întâlniri de către Prefectură la care au participat atât primarii de oraşe, directorii de la ENET, CUP cât şi primarii comunelor vrâncene. Cele mai grave probleme sunt în mediul rural, unde mulţi primari spun că nu au putut prevedea în buget bani pentru intervenţiile de deszăpezire.
Conform ultimei situaţii întocmite de Instituţia Prefectului şi comunicată la Guvern, doar 28 de primării au contracte cu firme care deţin utilaje şi pot interveni în cazul unor căderi masive de zăpadă. Dintre acestea, 16 primării au şi utilaje proprii de intervenţie. Alte 34 de primării deţin utilaje de deszăpezire proprii sau închiriate de la firme locale. În schimb, nu mai puţin de 11 localităţi nu au încheiat contracte de deszăpezire, nu au utilaje proprii sau nu au răspuns solicitărilor Prefecturii de a prezenta pregătirile pentru această iarnă la nivelul localităţii. Această situaţie a fost dezbătută şi la ultima şedinţă cu primarii din comune însă unii edili au replicat că nu au bani în buget pentru a cumpăra sau închiria utilaje.
Este greu de înţeles însă cum unii edili de comune au reuşit să îşi doteze localitatea cu utilaje, iar alţii preferă, ca în fiecare an, să aştepte un sprijin de la Focşani sau de la Bucureşti. Poate că primarii ar trebui să înveţe din exemplul edililor de la Măicăneşti, Milcovul sau de pe Valea Râmnicului, care au cerut fonduri europene pentru dotarea cu asemenea echipamente necesare pentru a putea deszăpezi uliţele şi drumurile comunale. De altfel, la Măicăneşti şi Milvocul au şi ajuns utilajele achiziţionate, prin Grupul de Acţiune Locală „Vrancea Sud Est“.
La Măicăneşti, primăria a primit un buldoexcavator