Dupa modelul cipriot, FMI ar putea extinde la nivel mondial o masura extrem de controversata – taxarea si chiar confiscarea averilor. Cu alte cuvinte, statele si chiar bancile vor putea bloca depozitele populatiei si firmelor, pentru a-si acoperi pierderile din operatiunile riscante speculative.
In ultimul raport Fiscal Monitor, intitulat expresiv Taxing Times, Fondul Monetar International (FMI) examineaza situatia datoriilor statelor si analizeaza comparativ metodele prin care aceasta povara bugetara poate fi subtiata: cresterea impozitarii bunurilor si serviciilor (TVA), a veniturilor, a contributiilor sociale, a venitului companiilor, a proprietatilor, a sectorului financiar si… taxarea averilor.
Raportul face trimitere la un studiu intitulat Taxarea averilor – un pas catre imbunatatirea finantelor publice in Europa, scris de Institutul de Cercetari Economice din Germania in care se spune ca taxarea averilor mari reprezinta un mijloc de reducere a datoriei publice „fara sa fie pusa in primejdie cererea” agregata.
Economistul Bogdan Glavan interpreteaza studiul ca un pasaport catre suprataxarea averilor, dupa modelul cipriot.
“Autorul porneste de la premisa ca sistemul financiar nu poate supravietui fara bailout masiv, dar ca acest bailout este dificil de implementat – probabil fiindca politicienii nu vor sa isi asume riscul izbucnirii unor puternice proteste impotriva a ceea ce este perceput, corect, drept o masura profund inegalitara. Si atunci este nevoie de alte mijloace, de masuri mai 'democratice'… cum ar fi confiscarea banilor din conturile bancare. Germania are experienta cu asa ceva, a aplicat taxarea averilor si inainte si dupa fiecare din cele doua razboaie mondiale”, afirma Glavan, pe blogul sau
“Este clar ca vom asista la confiscari de avutie in aprope toate tarile din UE. Povara datoriei publ