Franţa a avut parte de mai multe scandaluri legate de expulzarea unor imigranţi ilegali de pe teritoriul său, printre membrii familiilor lor aflându-se şi elevi care mergeau deja la şcolile franceze. De fiecare dată, opoziţia de stânga de atunci, inclusiv Partidul Socialist, au avut poziţii vehemente, au strigat că este şocant să se întâmple aşa ceva, că elevii trebuie să beneficieze de educaţie şi să rămână cu tot cu familiile lor în Franţa. Protestele lor s-au adeverit a fi simple exerciţii de propagandă electorală: aflaţi acum la putere, socialiştii procedează exact la fel.
În ultimele zile, Franţa are parte din nou de un scandal ce zguduie guvernarea, declanşat de expulzarea unei familii de romi spre Kosovo, pe 9 octombrie. Capul de afiş îl ţine Leonarda Dibrani, o elevă în vârstă de 15 ani care a fost luată de poliţişti din autocarul cu care participa la o excursie cu clasa şi apoi expulzată în aceeaşi zi, cu tot cu familie, înapoi în Kosovo, unde şi-ar avea originea, dar situaţia s-a complicat. Încet, cazul a devenit cunoscut şi a ajuns în presă, iar la nici zece zile, Guvernul a avut parte de primele marşuri de solidaritate cu Leonarda în Paris.
Aşa se face că liceenii au avut motiv să iasă în stradă să protesteze, deocamdată totul a fost paşnic, pentru acceptarea elevei împreună cu întreaga sa familie înapoi în Franţa. Ministrul de Interne, Manuel Vals, care şi-a pus multă lume în cap continuând expulzările, a fost şi de data aceasta văzut drept capul răutăţilor.
Poliţiştii fără tact
Ministerul de Interne a declanşat o anchetă asupra modului în care a fost luată Leonarda şi expulzată cu familia ei, după ce reprezentanţi ai Partidului de Stânga, apoi ai Mişcării Tinerilor socialişti şi, în fine, ai Partidului Socialist de guvernământ, s-au arătat indignaţi şi şocaţi. Apoi şi Apărătorul Drepturilor (Avocatul Poporului) a iniţiat o anche