Interviu cu psihologul Gödri-Martis Mónika
Profesează de 16 ani, perioadă în care s-a întâlnit cu multe situații, şi spune că în ultima vreme oamenii nu mai sunt atât de reticenți față de psiholog, ca în urmă cu câțiva ani. Care sunt cele mai des întâlnite probleme ale covăsnenilor și când ar trebui să mergem la un specialist, sunt doar două dintre temele pe care le-am discutat cu psihologul Gödri-Martis Mónika.
– Care sunt problemele cele mai dese cu care vin pacienții la tine pentru consiliere, și în general ce vârstă au?
– Vin adulți și copii deopotrivă. Mă ocup atât de copii, cât și de adulți atâta timp cât consider că problemele pe care le au sunt de competențe mea. În ceea ce privește problemele cu care au venit la mine, anul acesta a fost o situație interesantă, cele mai multe cazuri au fost de la persoanele care s-au despărțit chiar înainte de nuntă. Aveau datele de nuntă stabilite, au trimis deja și invitațiile, apoi s-au despărțit. În alți ani nu am întâlnit această situație, de a avea 5-6 asemenea cazuri în decurs de câteva luni. În acest clasament al cazurilor a doua categorie este a situaţiilor în care cineva foarte apropiat a murit, în special nu din cauze naturale. De cele mai multe ori a fost vorba de tați, soți. Acestea au fost cazurile cele mai des întâlnite la cabinetul meu.
– Cum a afectat criza din punct de vedere psihologic angajații din Sfântu Gheorghe, din județ? Și sunt aceștia deschiși să își spună păsurile unui psiholog?
– Hărțuirea psihică este foarte prezentă. Angajatorii le spun angajaților că dacă nu le convine, sunt liberi să plece. Este inuman, și de multe ori cred că nu angajații ar trebui să vină la terapie, ci angajatorii, șefii. Aceștia îi stresează pe angajați, îi hărțuiesc psihic, le spun că dacă nu faci una sau alta, vin 10 în locul tău. Este incredibil cum întreaga societate s-a transformat