Zeci de clădiri din Capitală riscă să cadă la un seism de peste 6 grade. În ciuda pericolului cunoscut de toată lumea, autorităţile nu au consolidat decât 30 de imobile în ultimii ani. Iar aceasta este, potrivit primarului general Sorin Oprescu, din vina locatarilor, care refuză lucrările de consolidare.
Primarul Sorin Oprescu a discutat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, despre situaţia consolidărilor la blocurile cu risc seismic, menţionând că, în ultimii ani, doar la 30 de imobile s-au realizat lucrări, iar altele 15 sunt „în lucru”. Edilul-şef a declarat că se teme pentru oamenii care stau în clădirile vechi şi care „refuză cu obstinaţie să fie făcute lucrări de consolidare”. El a subliniat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu are dreptul să oblige bucureştenii să accepte consolidarea locuinţelor pe care le deţin şi să se mute temporar din acestea, însă face demersuri la Guvern pentru modificarea legii.
În ceea ce priveşte situaţia celor 186 de imobile din Centrul Istoric al Capitalei, Oprescu spune că trei sferturi au fost retrocedate şi doar 24 au fost consolidate de către proprietari. La restul nu se pot face lucrări tot din cauza proprietarilor de la parter care îşi fac afacerile.
Totuşi, există o rază de speranţă pentru bucureşteni. În caz de cutremur, cetăţenii vor fi informaţi prin panouri electronice asupra adăposturilor de urgenţă. „Avem afişat la intersecţiile foarte mari locurile de adunare, unde găsesc adăpost. Nu va fi confuzie, vor fi informaţii scurte. Vor apărea pe outdooruri, mesajul se repetă 24 de ore”, a spus primarul general. „Bucureştenii trebuie să cunoască cum să încerce să se acopere cu ceva ca să nu se lovească, după care urmează intervenţia celor de afară. Există un plan de intervenţie, locuri de adăpostire, locuri de tratament. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucureşti. I-am rugat pe pr