Editia aniversara de 20 de ani a Astra Film Festival se apropie de final dupa o saptamana dedicata filmului de non-fictiune din Romania si din lume. Sute de profesionisti s-au adunat la Sibiu pentru a participa la programele speciale care au rememorat filmele realizate in Romania in ultimele doua decenii. Conferinte, mese rotunde, sesiuni de masterclass, proiectii Retro 20, concerte si expozitii au intregit programul editiei din 2013. Pe scurt, o saptamana cinematografica la intensitate maxima.
Sambata, 19 octombrie 2013, in cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anuntate filmele castigatoare ale editiei aniversare. Un juriu format din cineasti si regizori de top au evaluat filmele din cele cinci sectiuni competitionale: Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Nitulescu (RO) si Grit Lemke (GER). Ca o premiera, in acest an juriul sectiunii competitionale EcoCinematogrAFF a fost format din liceeni sibieni, indrumati de antropologul si profesorul Vintila Mihailescu.
Matthew's Law (regia: Marc Schmidt) a castigat Marele Premiu Astra Film. Filmul arata pana unde poate merge birocratia nemiloasa a statului protector, fiind presarat cu emotie, sensibilitate si o extraordinara putere de patrundere si mult respect pentru personajul aflat in suferinta.
Matthew's Law - Trailer
Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia International i-a revenit filmului Dancing Alone (regia: Biene Pilavci), un film curajos despre copilaria chinuita a unei tinere si despre modul in care infrunta demonii trecutului din familia ei.
Pentru ca Serban Oliver Tataru ridica o problema universal valabila, modul in care deciziile parintilor influenteaza viitorul copiilor, filmul sau Anato