Igor Boțan: „cum spune domnul Voronin, scopul acestei largi coaliţii ar fi îndreptarea R. Moldova în albia Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.”
Puncte de vedere într-o discuție în studioul Europei Libere, între Igor Boțan și Vasile Botnaru.
Igor Boţan: „Paradigma „revoluţie de catifea” şi-a arătat inconsistenţa, de aceea, a fost schimbată, cu prilejul acestei aniversări a 20 de ani de la reconstituirea Partidului Comuniştilor.”
Europa Liberă: Dar au mai fost tentative de a uni împreună stânga.
Igor Boţan: „Tentativa precedentă, din 2002-2003, a avut loc într-un context cu totul diferit. Atunci Partidul Comuniştilor se afla la guvernare, iar Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov, un partid de opoziţie, încerca să influenţeze Partidul Comuniştilor, să-l facă să accepte doctrina social-democrată, să adere la Internaţionala Socialistă, lucru care, până la urmă, a eşuat.
La 30 noiembrie 2002, a fost convocată o conferinţă internaţională la Chişinău, cu suportul Fundaţiei franceze Jean Jaurès, la care au participat reprezentanţii Partidului Comuniştilor. Câteva luni mai târziu, în februarie 2003, a fost declarată această coaliţie largă de stânga, care îşi propunea un scop de modernizare a Republicii Moldova. Dar Vladimir Voronin, peste ceva timp, a renunţat la această idee şi Partidul Comuniştilor a aderat la stânga europeană care are o reprezentare de aproximativ 3-4%, la nivel european.”
Europa Liberă: Era firesc cumva acel comportament, în timpul guvernării, dar şi după, când deja era un partid de opoziţie, comuniştii adoptaseră un tratament destul de arogant la adresa potenţialilor sateliţi. Un Victor Şelin sau un Victor Stepaniuc de ce s-ar simţi acuma mai respectat şi mai util?
Igor Boţan: „Probabil, domnul Voronin consideră că şi domnul Şelin, şi domnul Stepaniuc şi, prob