Iată două sfaturi importante atunci când mergeți la cumpărături: nu faceți cumpărături pe burta goală (pentru că veți pleca cu produse de care nu aveați de fapt nevoie) și citiți mereu eticheta nutrițională și compozițională. Eticheta este cartea de identitate a produsului pe care îl cumpărăm.
În general, eticheta este trecută mic pe spatele ambalajului produsului pe care îl cumpărăm, iar în față vedem scris mare numele produsului, alături de precizări de genul „tradițional”, „de casă”, „fără conservanți”, „fără coloranți”. Însă, nu trebuie să vă încredeți în aceste denumiri generice. Nu puteți să vă lămuriți dacă veți cumpără un aliment autentic decât citind cu atenție eticheta.
La cumpărături de ketchup
Iată cum arată o rețetă industrială obișnuită de ketchup: apă, pastă de tomate 12%, oțet, amidon modificat (E1420, 1440, 1404), sare, zahăr, zaharină de sodiu, arome naturale, arome natural identice, conservanți (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). De remarcat că, de obicei, ketchup-ul industrial conține cantități foarte mici de roșii, fiind folosite în schimb gume de îngroșare, aromatizanți, conservanți pentru a i se da vâscozitate, gust bun și durabilitate la raft.
Amidonul modificat din porumb are rolul de a-i da ketchup-ului consistență și textură. Însă consumatorii vor resimți probleme ale tractului intestinal în cazul în care vor mânca o cantitate mare de ketchup industrial. Zaharina de sodiu e un aditiv controversat, fiind încadrat de Agenția Internațională de Cercetări în Cancer în grupa 2B, ca agent cancerigen. Ketchup-ul industrial are în compoziție o sursă ascunsă de zaharuri cu index glicemic ridicat și absorbție rapidă.
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si Sfaturi la cumpărături: fără margarină!