După doi ani şi jumătate de conflict, criza umanitară din Siria este tot mai gravă. Sunt peste 115.000 de morţi şi milioane de refugiaţi. Dar recent au izbucnit şi multiple epidemii, unele grave, precum cea de poliomielită. În anumite zone, oamenii nu au nici medicamente şi nici hrană și au ajuns să mănânce câini și pisici.
Întregul sistem de sănătate al ţării s-a prăbuşit din cauza războiului civil. Medicii din Siria, câţi au mai rămas, au semnalat apariţia mai multor epidemii - de la febră tifoidă la hepatită A, pojar şi boala parazitară endemică Leişmanioza. Însă cel mai problematic este, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că a apărut epidemia de poliomielită, paralizia infantilă, ce fusese eradicată în Siria încă de acum 14 ani, relatează “The Telegraph”. Aceste explozii de epidemii sunt semn că autorităţile nu mai au capacitatea să administreze vaccinuri şi că tot mai puţini oameni au acces la servicii medicale de bază.
Cât de gravă este situaţia? Circa 22 de oameni din provincia Deir Ezzor, din nord-estul Siriei, prezintă simptome ale poliomielitei, chiar dacă acestea încă mai trebuie confirmate de laborator, a indicat Oliver Rosenbawer, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Din anii 50 şi până în prezent, programele de vaccinare din majoritatea statelor lumii au redus enorm cazurile de poliomielită, dând speranţe ca va fi curând eradicată pe plan mondial. Anul trecut se înregistraseră în toată lumea doar 223 de cazuri faţă de peste 350.000 în 1988.
“Suntem îngrijoraţi de această epidemie din Siria. Cât timp există poliomielită chiar şi într-un singur loc din lume, toată lumea e în pericol. Tragedia este că nu există medicament, singura metodă de a combate boala e prin vaccinare. O dată ce ai luat-o, e pe viaţă”, spune expertul OMS.
Aceste servicii medicale de bază sunt în prezent o utopie în zonele unde se duc lup