Timp de trei zile, Piaţa Mare a Sibiului a fost locul de desfăşurare al primului festival culinar internaţional al oraşului. Organizatorii Festivalului "de Bun Gust" au invitat cei mai pricepuţi bucătari pentru a oferi cele mai bune preparate din opt ţări.
Este primul an în care, la Sibiu, a fost organizat un astfel de eveniment. Între 4 şi 6 octombrie, în Piaţa Mare a fost construită "o stradă a bucătăriilor", unde sibienii au putut putea vedea cum se găteşte în stil american, chinezesc, thailandez, unguresc, german, italian, turcesc şi românesc.
"În Sibiu – ca şi în restul ţării, de altfel - nu există în acest moment un eveniment dedicat mâncărurilor «culte», specifice unor culturi diferite de cea românească. Treptat ne pierdem inclusiv legătura cu tradiţia locală, istorică. Sibiul este locul potrivit organizării unui eveniment care să pună în valoare bucătăria internaţională şi de aceea vom organiza demonstraţii culinare chiar în centrul acestui oraş", spune Călin Bucur, directorul Festivalului. Vizavi de strada bucătăriilor a fost amplasată şi o scenă pe care au avut loc "cooking-show-uri", transmise pe un ecran de mari dimensiuni.
"Nu avem cultură culinară"
Pe scena Festivalului "de Bun Gust" au urcat şi trei dintre concurenţii Masterchef. Bogdan Roman, unul dintre ei, susţine că e nevoie de cât mai multe astfel de evenimente. "Ideea acestui festival mi-a plăcut extraordinar de tare. Consumatorul de la noi nu ştie să mănânce, abia acum apar oamenii care ştiu să caute gustul şi care devin interesaţi. Trebuie să sară gardul mâncării tradiţionale, a cefei cu cartofi prăjiţi şi a ciorbei de fasole în pâine". În demonstraţiile sale culinare, Bogdan a îmbinat mai multe stiluri.
"Eu merg pe bucătăria franţuzească, eventual şi un pic de «fusion ». Bucătăria franceză bruschează un pic publicul neobişnuit, mulţi văd că e foarte fiţoasă, ca o p