România a împrumutat luni 500 milioane de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Ministerul Finanţelor intenţiona să atragă între 250 milioane de euro şi 500 milioane de euro.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori în condiţiile unei participări diversificate atât instituţionale, cât şi geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzacţie reprezintă cel mai ieftin împrumut accesat de România în euro cu maturitate de 7 ani", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.
România a redeschis luni o emisiune de obligaţiuni în euro lansată la începutul lunii septembrie, prin care a împrumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"În septembrie am obţinut un randament de 4,76% şi am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a îmbunătăţit cu aproape 70 de puncte de bază, inclusiv pe fondul semnării noului acord cu FMI şi CE şi al încadrării în ţintele de deficit, a prognozelor privind creşterea economică", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai arătat că România beneficiază de condiţii mai bune şi datorită amânării deciziei Fed de a retrage lichidităţile din piaţă oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris în septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligaţiuni a României, depăşind de patru ori suma maximă pentru care Ministerul Finanţelor intenţiona să o atragă, de 1,5 miliarde euro.
Intermediarii operaţiunii au fost Deutsche Bank, Citigroup, HSBC şi Societe Generale.
Finanţele au palnificat să atragă în ultimele trei luni din acest an între