Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să trimită Uniunii Europene o scrisoare de informare privind pierderile înregistrate de agricultura şi economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor (NNI) la tratarea seminţelor. Acesta va fi însoţită şi de studiul recent al producătorilor de seminţe "Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de seminţe din România", potrivit unui comunicat al instituţiei.
Decizia a survenit în urma unei şedinţe la care au participat secretarul de stat Achim Irimescu şi reprezentanţi ai producătorilor de seminţe, ai producătorilor agricoli, ai industriei de pesticide şi ai crescătorilor de albine, se arată în acelaşi comunicat.
Pentru a putea obţine despăgubiri de la Uniunea Europeană pentru pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide, agricultorii şi apicultorii trebuie să demonstreze acest lucru prin date experimentate.
Conform informaţiilor transmise de MADR, discuţiile s-au axat pe pierderile înregistrate de fermierii români din cauza interzicerii tratamentului seminţelor cu neonicotinoide (NNI), precum şi modul în care afectează albinele utilizarea acestora în agricultură. Participanţii la discuţii au apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi, mai degrabă, datorat stropirii cu NNI, decât tratării seminţelor cu aceste substanţe.
În cadrul sedinţei, aceştia au cerut ca măcar pentru început să fie agreată tratarea seminţelor pentru export în ţări terţe. Gheorghe Hedeşan, preşedintele executiv al Asociaţiei Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România (ANSEM) ne-a spus că discuţiile au fost, în general, constructive şi că producătorii de seminţe au hotărât împreună cu MADR să nu facă publice datele statistice privind pierder