Nucile au fost, încă din timpuri străvechi, asociate cu intelectualii deoarece forma lor seamănă cu cea a creierului. Acum ştim însă, că pe lângă aceasta, ele sunt pline de factori care ajută la păstrarea unei sănătăţi optime. Nucile contituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
Nucile sunt fructele unor specii de arbori aparţinând familiei Juglandaceae din specia Juglan. Copacul este foios, atinge mărimi medii şi se crede că este originar din munţii ce înconjoară Asia Centrală sau Sudul Europei.
Beneficii pentru sănătate
Nucile contituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
Sunt extrem de bogate în acizi graşi monosaturaţi (aprox. 72%), cum este acidul oleic şi o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic (ALA) şi acidele arachidonice. Introducerea regulată în meniu a nucilor ajută la reducerea colesterolului negativ şi la creşterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism. Studiile au scos în evidenţă că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi de omega 3 ajută la prevenirea bolilor arterelor coronariene şi a infarctului prin favorizarea profilului unui sânge sănătos.
Doar 25 de grame de nuci conţin peste 90% din DZR de acizi graşi omega 3. Studiile au indicat că aceştia, în virtutea acţiunii anti inflamatoare ajută la scăderea riscului de apariţie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor şi a cancerului la sân, colon si prostata precum şi a infarctului.
Nucile sunt bogate în substanţe fito-chimice, care îşi aduc aportul la activitatea anti-oxidantă, incluzând melatonina, acidul ellagic, vitamina E, carotenoidele şi compu