Reforma sistemului sanitar trebuia încheiată încă din septembrie, dar Guvernul o are în dezbatere abia acum, la sosirea unei noi misiuni în România a Fondului Monetar Internaţional.
În această vară, după vizita delegaţiei FMI în România, Guvernul s-a angajat ca până la finele lunii septembrie să încheie adoptarea setului de măsuri privind reforma sectorului sanitar (numit „pachetul de sănătate“), iar până la sfârşitul anului – să încheie şi alte reforme, majoritatea în sectoarele economice.
Pachetul pentru sănătate era considerat încă de pe-atunci prioritar, dar iată că am trecut de mijlocul lunii octombrie, o nouă delegaţie a FMI vizitează (începând de marţi) România şi Guvernul nu poate bifa ca fiind încheiată niciuna dintre măsurile prevăzute în scrisoarea de intenţie lansată în vară.
Şi nu e de mirare, având în vedere că este vorba despre măsuri destul de dure, menite să ne taie cheltuielile cu sănătatea, dintre care amintim reducerea numărului de paturi din spitale, limitarea numărului de servicii medicale decontate de stat, limitarea internărilor, limitarea competenţelor spitalelor şi definitivarea listei medicamentelor compensate sau calcularea costurilor de tratament la 130 de boli.
Asigurări suplimentare pentru extraservicii
„Ministerul Sănătăţii are un plan de acţiune, acum este esenţial să se implementeze acest plan, să se evalueze rezultatele şi un pas cheie ar fi să se definească pachetul de bază al serviciilor care sunt asigurate beneficiarilor. Serviciile naţionale trebuie oferite prin acest pachet de bază, iar serviciile suplimentare printr-o asigurare suplimentară“, a declarat Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, la conferinţa de presă susţinută, astă-vară, înaintea plecării din ţara noastră.
„Se vizează o redirecţionare către serviciile de asistenţă primară şi în ambulatoriu, ceea ce ar r