Noi masuri de austeritate ne asteapta anul viitor, in special cresteri de taxe si impozite. Interesat mai mult sa-si recupereze banii decat sa scoata Romania din criza, FMI va ajunge la fel de hulit ca RMGC si Chevron, nefiind excluse ample proteste de strada impotriva guvernantilor, considera o serie de analisti economici.
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE) vin marti la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul primei evaluari a noului acord stand-by aprobat in septembrie la Washington.
Negocierile se vor axa pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul viitor.
Autoritatile romane vor discuta cu misiunea FMI toti indicatorii pe care va fi construit bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de buget sa fie trimis Parlamentului cel tarziu in 15 noiembrie.
Ce se stie sigur, pana in prezent, dincolo de “basmele” cu reducerea CAS-ului si a TVA-ului la produsele din carne, este ca din 2014 va fi reintrodus impozitul forfetar, vor creste din nou accizele la carburanti, alcool si tutun, se va scumpi gigacaloria, curentul si gazele si vom plati taxe pentru serviciile medicale.
Potrivit analistilor citati de DailyBusiness.ro, nu este exclus ca discutiile din aceste zile sa se axeze si pe alte masuri de austeritate, in special cresteri de taxe si reduceri de personal in adminstratia publica.
Legat de angajamentele privind privatizarile, experienta ultimilor ani arata ca este putin probabil sa asistam la vreun reviriment. Cazurile Oltchim si CFR Marfa sunt elocvente privind capacitatea statului de a performa in acest domeniu.
FMI, vinovatul de serviciu
Analistii economici Florin Citu, Bogdan Glavan, Cristian Paun si Cristian Parvan, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, sunt printre cei mai virulenti