Elevii ar putea avea în programa școlară ore de educație sanitară, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Educaţiei Naţionale purtând discuţii în acest sens. În prezent, orele de educație sanitară sunt opționale, iar în unele cazuri se fac şi în cadrul unor proiecte desfăşurate de medicii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
Reprezentanții DSP spun că este un lucru bun dacă elevii vor avea în programa şcolară ore obligatorii de educație sanitară. „Este foarte bine dacă se va introduce în programa școlară obligatorie educația sanitară. Compartimentul de Promovare a Sănătății se ocupa de acest aspect în unitățile de învățământ, dar anul acesta bugetul alocat a fost insuficient și ne confruntăm și cu un deficit de personal, ce nu mai permite derularea de activități specifice. Este foarte important ca elevii să aibă noțiuni de educație sanitară, acest lucru ajutându-i toată viața”, este de părere medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
Profesorii admit că trebuie ca elevii să aibă noţiuni de bază cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Asta cu atât mai mult cu cât elevii s-au obişnuit să înlocuiască alimentaţia sănătoasă cu produse de tip fast-food.
În opinia lor, va trebui să se acorde o atenţie sporită activităţii de modificare a programei şcolare, astfel încât să nu fie afectate orele de opţional, căci unele cadre didactice ar putea rămâne fără ore. „Orice se face în plus este bine, dar o oră în plus este o oră în plus şi pentru elevi. Totul porneşte de sus, de la modul cum este percepută programa. Dacă eu introduc o oră, vor fi carenţe în educaţie pentru alte materii, pentru că va trebui să tai o oră de opţional pentru a nu depăşi planul, iar atunci profesorul ce predă opţional va fi nemulţumit. Într-adevăr, starea de sănătate este o problemă. Am întâlnit părinţi cu ifose, dar copiii au probleme grave cu al