Începând cu 1 noiembrie, toţi medicii rezidenţi vor primi, pe lângă bursele de 900 de lei, şi un salariu de medici începători. Astfel, suma totală lunară va constitui în medie 2.000 de lei. O decizie în acest sens a fost votată recent de Parlament.
Salarizarea medicilor rezidenţi, antrenaţi în acordarea asistenţei medicale, se efectuează în mărime egală cu salariul de funcţie cu aplicarea coeficientului de multiplicitate de 1,75, calculat în funcţie de sarcina curativă îndeplinită", este stipulat în lege. Altfel spus, în medie, medicii rezidenţi ar putea primi un salariu tarifar de 1.444 de lei, plus aproximativ 900 de lei pentru nopţile de gardă.
Medicii rezidenţi care lucrează deja în instituţiile medicale de mai mult timp nu sunt pe deplin satisfăcuţi de hotărârea adoptată. După părerea lor, nici cei circa 2.000 de lei nu sunt un lux, dar oricum e mai mult decât o simplă bursă. Alina este asistentă medicală de doi ani. A fost repartizată ca şi asistentă într-un sat din raionul Nisporeni. În afară de faptul că munceşte departe de localitatea natală (Ungheni), se plânge că nu are nici condiţii normale de muncă.
Deocamdată spune că se mulţumeşte cu ce are, dar la prima ocazie va pleca peste hotare. "Am noroc că mă mai cheamă lumea din sat să le fac o injecţie, să le pun o perfuzie. Câştig atâta ca să-mi ajungă de mâncare", spune Alina. Tânăra îi invidiază pe colegii ei care s-au angajat la clinici private, dar ea, fiind orfană, nu a avut cine s-o susţină şi a ajuns la sat.
La început, nu prea avea de la cine să înveţe meseria, căci pe atunci nu era medic de familie în sat. Şi-a amintit de toate cursurile teoretice de la facultate şi le aplica în practică, după cum considera ea că e mai bine. Uneori stătea la punctul medical până la opt seara ca să reuşească să-i ajute pe toţi cei care aveau nevoie de îngrijire medicală. După ce se vor împlini c