Ministerul Finanţelor Publice a atras 500 mil. lei, ieri, exact cât şi-a propus, prin vânzare de certificate cu scadenţă la şase luni, la un randament mediu de 2,92% pe an, reprezentând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă. La această licitaţie, Trezoreria a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,15 mld. lei. Analiştii ING Bank arătau într-un raport emis ieri dimineaţă că cele circa 6 miliarde lei în titluri scadente injectate ieri în piaţă "ar trebui să aducă o îmbunătăţire semnificativă la surplusul oricum semnificativ al lichidităţii interbancare", estimând totodată un rezultat pozitiv la licitaţia de titluri de stat la şase luni.
Următoarea licitaţie este planificată pentru lunea viitoare, când Finanţele vor să atragă 500 mil. lei prin vânzare de obligaţiuni cu scadenţa la 5 ani. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna octombrie opt emisiuni de titluri de stat în valoare cumulată de 4,75 mld. lei şi, respectiv, de 150 mil. euro. Finanţele vor să atragă în ultimele trei luni din acest an între 13 şi 15 mld. lei, aproximativ dublu faţă de suma atrasă în perioada iulie - septembrie, de 7,543 mld. lei. Între 2,5 şi 4 mld. lei din suma vizată pentru ultimul trimestru din acest an ar urma să fie vânzarea de certificate de trezorerie, iar diferenţa, de 10,5 - 11 mld. lei, va fi acoperită prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi între 3 şi 10 ani.
De la începutul anului, ministerul a împrumutat de pe piaţa internă 39,061 mld. lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 3,07 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.
Ministerul Finanţelor Publice a atras 500 mil. lei, ieri, exact cât şi-a propus, prin vânzare de certificate cu scadenţă la şase luni, la un randament mediu de 2,92% pe an, reprezentând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă. La această licitaţie, Trezoreria