Iosif Berman, poate cel mai mare fotograf al perioadei interbelice va fi din nou prezent, ca poveste, ca motiv al unei expoziţii, de data aceasta la Biblioteca Naţională.
În perioada 23 octombrie - 31 ianuarie 2014, la Biblioteca Naţională a României, în spaţiul Symposium (de la parter) va fi deschisă expoziţia “Iosif Berman, maestrul fotoreportajului românesc interbelic”, expoziţie care îşi propune să aducă în atenţie un fond puţin cunoscut publicului larg: fotografiile marelui fotograf de presă Iosif Berman (1892-1941). Vernisajul care va avea loc în data de 23 octombrie, de la ora 18:00. Totodată, va fi lansat şi catalogul expoziţiei, autor: drd. Adriana Dumitran, care este şi comisarul expoziţiei.
“În Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale – Cabinetul de Fotografii, se păstrează mai mult de o mie de fotografii realizate de Iosif Berman, publicate în presa cotidiană şi ilustrată din perioada interbelică: Realitatea Ilustrată, Cuvântul liber, România Ilustrată, Adevărul, Dimineaţa. Iosif Berman a surprins, în fotografiile sale, periferia, dar şi high life-ul bucureştean (evenimente organizate de Casa Regală, baluri, recepţii, personalităţi, oameni politici), viaţa zgomotoasă a străzii, cu manifestaţii şi adunări populare, vânzătorii ambulanţi, bâlciurile cu alaiurile zgomotoase şi figurile pitoreşti, dar şi lumea ascunsă – cea a leprozeriilor şi azilurilor de noapte.”. Aşa arată “portretul” lui Iosif Berman, realizat, pe scurt, de organizatori.
După cum se ştie, Iosif Berman a participat, alături de echipele coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, la campaniile sociologice de la Nereju, 1927, Drăguş, 1929, Fundu-Moldovei, 1928, Gorj, Runcu, 1930, având ocazia să realizeze un portret unic al satului românesc, poate cele mai frumoase şi irepetabile imagini, păstrate în memoria naţională.
Iosif Berman, poate