Randamentele titlurilor de stat autohtone sunt printre cele mai volatile din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare al Băncii Naţionale a României (BNR). "Două perioade de creştere importantă a volatilităţii s-au înregistrat în ultimele luni pe piaţa internă, respectiv ianuarie 2013, atunci când investitorii nerezidenţi au manifestat un interes crescut pentru titlurile de stat româneşti, şi lunile mai-iunie 2013, caracterizate de ieşiri ample de capital din pieţele emergente de teama unei implementări relativ rapide şi ample a reducerii programului Fed de achiziţie de active financiare", se arată în raport.
Randamentul titlurilor de stat emise de ţara noastră este, de asemenea, printre cele mai mari pe plan regional, în timp ce ecartul faţă de randamentul altor titluri emise de ţări din Europa Centrală şi de Est a rămas constant sau chiar s-a îmbunătăţit uşor pe parcursul primului semestru al anului, conform BNR.
Structura pe scadenţe a titlurilor de stat emise a continuat să se îmbunătăţească în semestrului întâi, având loc o creştere a valorii emisiunilor de titluri pe termen mediu şi lung, susţine raportul Băncii Centrale.
Valoarea tranzacţiilor din piaţa secundară interbancară a titlurilor de stat a scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului trecut, dar a marcat o uşoară revenire în semestrul întâi al acestui an, pe fondul stabilizării situaţiei interne şi a creşterii interesului investitorilor nerezidenţi pentru titlurile de stat româneşti, mai arată documentul. "O creştere importantă a volumului de titluri tranzacţionate s-a înregistrat în luna ianuarie 2013, atunci când banca de investiţii JP Morgan a anunţat includerea titlurilor de stat româneşti în indicele global GBI-EM, în timp ce banca de investiţii Barclays Capital a inclus titlurile în indicele de referinţă EM Local Currency