Indignarea declanşată de fostul consultant NSA Edward Snowden pune în faţă nu numai guverne şi cetăţeni, dar şi cancelarii din state diferite. Luni, autorităţile de la Paris au cerut Washingtonului să justifice dezvăluirile fugarului american conform cărora Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a Statelor Unite a supravegheat cetăţenii din Hexagon.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a cerut luni o convorbire urgentă cu ambasadorul SUA la Paris, convocându-l la Quai d'Orsay. Oficialul francez a argumentat că astfel de metode ce afectează viaţa privată aplicate între parteneri sunt „complet inacceptabile”.
Suspiciuni între aliaţi
Ministrul francez de Interne Manuel Valls a declarat, luni, că informaţiile publicate de fostul consultant NSA sunt „şocante şi vor avea nevoie de explicaţii precise din partea autorităţilor americane în orele ce urmează”. Potrivit lui Snowden, timp de treizeci de zile, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, peste 70 de milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor au fost efectuate de către agenţia americană, a scris portalul LeMonde.fr. Valls a subliniat că implementarea noilor tehnologii de comunicaţii cere aplicarea unor reguli mai ales că fenomenul vizează toate statele. „Dacă o ţară prietenă, o ţară aliată, spionează Franţa sau alte ţări europene, acest lucru este complet inacceptabil”, a avertizat ministrul de la Paris.
Trei milioane de date pe zi
Publicate în iunie, informaţiile fostul consultant fac referire la tehnicile utilizate pentru a urmări ilegal viaţa privată a francezilor, agenţia americană folosind mai multe modalităţi de spionaj. Utilizarea anumitor numere de telefon din Franţa activează un semnal ce declanşează un mecanism ce înregistrează anumite apeluri, mai arată sursa citată. Mai mult, NSA stochează istoricul conversaţiilor, iar programul de supraveghere poarte