Loteria Română se află în mijlocul unui scandal, în contextul în care pregăteşte un nou contract pentru jocurile de videoloterie, cunoscute popular sub numele de „păcănele”, dar nu spune nimic despre valoarea lui sau criteriile de atribuire.
Deşi societatea Loteria Română se află de câteva luni sub management privat, ceea ce ar fi trebuit să aducă mai multă transparenţă în activitatea companiei, nu există informaţii despre firmele cu care Loteria discută pentru atribuirea acestui contract şi nici despre procedura de selecţie.
Lipsa de transparenţă se menţine în ciuda faptului că este vorba de un contract important. Jocurile pe terminalele video aduc peste jumătate din veniturile companiei, adică mai mult de 100 de milioane de euro anual.
Loteria Română pierde an de an milioane de euro din cauza contractelor păguboase pe care le încheie. Acest lucru reiese clar din rapoartele Curţii de Conturi.
Istoricul contractului
Aceste contractele sunt semnate cu grupul de firme grecești Intralot, în anul 2003. În urma numeroaselor controale ale Curții de Conturi a reieșit că, în perioada 2007 – 2011, grupul de firme grecești a încasat în jur de 100 de milioane de euro, respectiv 70 la sută din veniturile companiei, mult peste câștigul Loteriei Române, iar contractele au fost semnate în mod dezavantajos pentru compania română.
Pe lângă acest contracte, mai sunt și altele pe care Curtea de Conturi le consideră neprofitabile pentru Loteria Română, însă cu o valoare a prejudiciului mai mică.
La începutul anului trecut, Curtea de Conturi a constatat la Loterie prejudicii de circa 90 mil. lei (20 milioane de euro), din contracte cu firmele Shelter Security, compania de pază fiind favorizată în câştigarea unei licitaţii pentru cumpărarea sistemului de securitate şi cel cu Form Trade pentru vânzarea de c