de Laura BUCIU
21 octombrie 2013 22:23
5 vizualizari
A-A+
După aproape 7 luni de la introducerea coplăţii în spitalele publice, banii care s–au strâns sunt aproape inexistenţi n Suma cea mai mare a adunat–o Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, 22.135 lei, de la 4.427 de persoane n Majoritatea persoanelor care se internează sunt scutite de coplată, dovadă fiind că la Cisnădie din 804 internări, doar 67 au plătit
Puţin peste 22.000 de lei – aceasta este suma care a fost adunată din coplată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Un număr de 4.427 persoane au plătit suma de cinci lei la externare, ei fiind cei care se încadrează în legea coplăţii. Toţi banii au fost cheltuiţi pe medicamente şi materiale sanitare.
Deşi poate părea o sumă mare, aceasta acoperă foarte puţin cheltuielile spitalului. La spitale mai mici, veniturile din coplată aproape că nu contează, însă legea e lege şi trebuie aplicată. La Spitalul Municipal din Mediaş s-au adunat în aproape 7 luni cam 3.000 de lei din coplata de 8 lei de persoană, iar la Spitalul Orăşenesc din Agnita, suma strânsă din coplată în aproximativ 7 luni nu este nici cât un salariu mediu pe economie. Directorul Iosif Nicolae Prişcă a spus că a adunat din coplată suma de 895 lei. „Sunt puţini, dar orice ban care se adaugă este bun. Chiar dacă nu sunt mulţi, ne folosim şi de ei”, a spus directorul Spitalului Orăşenesc din Agnita.
Suma este şi mai mică la Spitalul din Cisnădie. De la 1 aprilie, de când a intrat în vigoare legea coplăţii, în bugetul Spitalului Orăşenesc din Cisnădie au intrat 335 de lei, bani plătiţi de cei 67 de pacienţi care au fost nevoiţi să achite valoarea coplăţii la externare.
Toţi banii sunt cheltuiţi pe medicamente
Banii care au fost adunaţi de la cei care plătesc la externare au fost cheltuiţi la fel în toate spitalele