Redevenţele plătite statului român de către companiile petroliere care extrag petrol şi gaze ar putea creşte cu 25% - 40% din 2014, se arată în prospectul de listare a Romgaz.
Autorii documentului precizează că aceasta este o informaţie care a apărut în presă, însă atrag atenţia că 'nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc'.
'Redevenţa pentru producţia de gaze naturale este plătită trimestrial şi în prezent se situează între 3,5%-13%. Au existat speculaţii în presă privind faptul că Guvernul ar putea creşte valoarea redevenţei privind gazele naturale produse în baza oricărui contract nou de concesiune agreat la data de sau ulterior datei de 1 ianuarie 2014 până la 25% - 40%. În prezent, Societatea plăteşte 3% din venitul brut din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale. Redevenţele cu privire la activităţile de înmagazinare pot creşte de asemenea în scurt timp. Nu există nicio certitudine că o astfel de creştere semnificativă a redevenţelor nu va avea loc şi că în cazul în care va avea loc, activitatea, rezultatele operaţionale, situaţia financiară şi perspectivele Societăţii nu vor fi afectate', se arată în prospect.
În prezent, companiile petroliere plătesc o redevenţă între 3,5% şi 13% din producţie, în funcţie de mărimea zăcământului. Aceste niveluri au fost stabilite în anul 2004 şi sunt valabile timp de 10 ani, respectiv până la finele anului viitor.
Premierul Victor Ponta declara, în iulie, că redevenţele vor fi modificate anul viitor. 'Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă