Alternativa pentru Rusia ar fi să câştige încrederea investitorilor străini, în aşa fel încât să poată să facă faţă competiţiei internaţionale...
Statele Unite ar putea in urmatorii 10–20 de ani să ia locul Rusiei ca cel mai mare furnizor de gaze natirale si de petrol al lumii, considera mai multi analisti economici cu care a stat de vorba corespondentul nostru, Robert Coalson. In opinia sa, doua evoluţii recente tind sa arate că modelul de afaceri in lume promovat de compania de stat ruseasca Gazprom ar putea sa nu mai aduca rezultate aşteptate, nici in plan economic si nici in planul politicii externe a Kremlinului.
In Polonia, anul viitor se deschide terminalul de gaze lichefiate de la Swinoujscie. De partea cealalta a Rusiei, China a semnat recent acorduri energetice importante cu tarile din Asia Centrala: Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan, ţări bogate in hidrocarburi, cit si cu Kirghistanul, o importanta ţara de tranzit.
Alexandros Petersen, consilier pe problem energetice la centrul Woodrow Wilson din Washington:
„Sunt mai multe schimbari ce vor avea loc in următorii 10-20 de ani şi care vor schimba peisajul energetic global al ultimilor 10-20 de ani…”
Desigur, Rusia ramine un jucator esential pe piaţa energetica a lumii, dar stabilitatea acestei pozitii este pusa sub semnul întrebării într-o perspectivă de viitor.
John Lough, este consilier asociat in programul pentru Rusia si Eurasia al centrului Chatham House din Londra si el crede ca perioada in care exploatarea ieftină a resurselor energetice din Siberia, ca pe vremea sovietica, nu va mai putea fi susţinută si, pe de alta parte China, cel mai mare consumator de energie al lumii, a decis sa isi faca singura „jocurile” în Asia Centrala:
„China a luat-o inaintea Rusiei in Asia Centrala, fără doar si poate. Viteza cu