Un valul de populism a cuprins tari din Europa confruntate cu un aflux de imigranti romi din estul continentului. Franta, Germania sau Anglia sunt doar cateva state in care politicienii se intrec in declaratii dure la adresa romilor si solutii de moment. In Europa exista in model de incluziune a romilor care a dat rezultate rezonabile: modelul spaniol.
In Spania exista, potrivit unor estimari din 2007 ale Guvernului spaniol, circa un milion de romi - adica a doua pozitie intr-un top european dupa Romania (sursa - document PDF).
Incluziunea romilor a devenit politica de stat in Spania dupa caderea regimului Franco si, in timp, a redus marginalizarea istorica a acestei minoritati. Potrivit datelor publice, doar 5% dintre romi traiesc in conditii de excludere severa, un procent mic fata de media Europei.
Juan de Dios Ramirez Heredia, presedintele Uniunii Romani, este un pionier. A fost primul parlamentar spaniol de origine roma (1977) si primul deputat rom in Parlamentul European (1986). El a descris astfel situatia sa pentru ziarul El Pais: "S-a reusit o integrare considerabila in Spania, dar nimeni nu trebuie sa se insele: romii au in continuare cea mai mare rata de analfabetism, de somaj, iar mii de familii ocupa locuinte sub standarde. Pentru majoritatea cetatenilor spanioli, prezenta noastra nu trezeste o reactie de respingere. Dar exista inca atitudini rasiste".
Politicile de integrare au functionat pentru "multi dintre romii locali, cu toate ca exista un segment de populatie roma care traieste inca in marginalizare extrema, intre 5% si 7% din comunitate", a mai spus Ramirez Heredia.
Acesti romi aflati in situatii dificile sunt, de obicei, "cei mai vizibil, in baza prejudecatilor si stereotipurilor", explica Jose Manuel Fresno, expert in minoritati etnice, citat de presa spaniola.
Reteta integrarii