Vechea lege a insolvenţei prezintă numeroase deficienţe şi facilitează o cvasi-fraudare a bugetului de stat şi a creditorilor de bună credinţă, a declarat, ieri seară în plenul Camerei Deputaţilor, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cu ocazia dezbaterilor pe moţiunea simplă privind Codul Insolvenţei. Domnia sa a subliniat că ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind adoptarea Codului Insolvenţei conţine prevederi foarte importante privind stoparea cumulării de datorii în perioada derulării procedurii de insolvenţă.
Ministrul Justiţiei a explicat: "Ultimii ani ne-au arătat că vechea lege a insolvenţei favorizează debitorul în devafoarea creditorilor. Au fost foarte puţine reorganizări de succes, iar multe societăţi aflate în insolvenţă s-au folosit de lege pentru a prelungi momentul intrării în faliment şi pentru a-şi sterge datoriile. Prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată recent de Guvern, debitorii şi creditorii sunt pe alte poziţii de forţă. Astfel, planul de reorganizare, care reprezintă un instrument de ştergere a creanţelor, trebuie votată de 50% din masa credală, durata de reorganizare este de un an, iar creanţele curente ale unei companii aflate în insolvenţă nu mai pot creşte la nesfârşit. Noua lege a insolvenţei permite creditorilor să treacă la executări silite dacă societatea aflată în insolvenţă are depăşit termenul de plată cu peste 90 zile".
Robert Cazanciuc a respins acuzaţiile aduse Guvernului prin moţiunea simplă depusă de 54 de parlamentari, arătând că a fost respectat principiul transparenţei prin perioada lungă de dezbatere a Codului Insolvenţei şi că noua legislaţie îi va încuraja pe cei oneşti, care intră în insolvenţă, pentru că au o problemă reală şi nu pentru că vor să-şi fraudeze creditorii.
Ministrul Justiţiei susţine că a fost nevoie de prevederi speciale pentru audiovizual, pentru că societăţile care activează în domeni