Admirabil instictul fratilor nostri din Republica Moldova! Ei au organizat la Bucuresti o mare manifestatie, intuind ca se afla in pericol. Sau ca dimpotriva, in curand le va surade sansa. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca, oricat ar fi de straniu, soarta Republicii Moldova, pentru o lunga perioada istorica, se va juca la sfarsitul lunii noiembrie la Vilnius. Acolo va avea loc o mare confruntare geostrategica Europa-Rusia. Miza va fi Ucraina, de care soarta Republicii Moldova este legata. In timp ce Republica Moldova este spectatoarea, Romania se poate dovedi actor al acestei intalniri de anvergura.
Europarlamentarul Adrian Severin descifreaza talcul confruntarii geostrategice Europa-Rusia, care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie, la Summit-ul UE de la Vilnius si nu numai atat. El a facut un demers politic adresat doamnei Catherine Ashton, Inalt Reprezentant UE pentru Afaceri Extern si Politica de Securitate/ Vicepresedinte al Comisiei Europene, si lui Stefan Fulle, Comisarul UE pentru Politica de Extindere si Vecinate, prin care insista ca Uniunea Europeana sa decida pozitiv in ceea ce priveste acordul de asociere al Ucrainei. De unde pana unde? De ce insista Severin pentru asemenea solutie?
Pe CorectNews am preluat integral scrisoarea europarlamentarului. Dar, dincolo de argumentele invocate de Severin sau de alti sustinatori ai asocierii Ucrainei la UE, voi incerca in cele ce urmeaza sa explic de ce, in cazul particular al Republicii Moldova si implicit al Romaniei, un asemenea deznodamant ar fi salutar. Mai mult poate decat alte tari din fostul bloc sovietic, Ucraina face mari eforturi pentru a se democratiza, dar la fel de adevarat este ca inregistreaza si intarzieri la fel de mari. Mai ales in ceea ce priveste economia de tip concurential sau justitia. Un litigiu important cu UE consta in faptul ca Kievul refuza cu obstin