Aplicaţia care anunţă cutremurul cu cel puţin 34 de secunde înainte de producerea acestuia este o invenţie românească, însă nu funcţionează pe telefoanele mobile ale bucureştenilor. Mai mult, softul acestui sistem a fost creat chiar de fiul lui Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Alexandru Mărmureanu, fiul lui Gheorghe Mărmureanu, este cel care a creat softul pentru sistemul de avertizare a cutremurelor. Aplicaţia, pe care ministrul delegat Mihnea Costoiu vrea să o extindă la nivelul întregii populaţii, este o invenţie românească, distinsă cu un premiu european, şi este funcţională din luna februarie a acestui an. "Aplicaţia pe care noi am creat-o la institut reuşeşte să determine cu 34 de secunde înainte dacă vine un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Sistemul a fost montat în şapte judeţe pe partea stângă a Dunării de la noi şi în opt judeţe pe partea dreaptă a Dunării, la bulgari. Am folosit STS-ul pentru că aici nu-i chiar aşa, softul ăsta nu poate fi dat oricărui nebun", ne-a declarat directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, dr. ing. Gheorghe Mărmureanu.
Probleme din cauza infrastructurii
Mărmureanu ne spune că, în momentul de faţă, populaţia Bucureştiului nu poate fi avertizată în perspectiva unui cutremur devastator. "Sunt probleme legate de posibilităţile tehnice, de infrastructură. La noi, şi STS-ul este limitat ca posibilităţi, gândiţi-vă că sunt milioane de mobile în România. În plus, când începe cutremurul, stâlpii de retransmitere a semnalului pe mobile se deplasează şi doi metri, iar atunci semnalul care pleacă de la noi nu mai ajunge, trece pe lângă stâlp, sunt probleme de genul acesta, nu e chiar atât de simplu", ne-a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.
"Senzaţia, când primeşti avertizarea, este