* Doi foşti miniştri, acuzaţi de subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către "InteraAgro"
Oferta prin care statul intenţionează să vândă 15% din Romgaz începe astăzi, investitorii putând să subscrie acţiuni, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, sau certificate de depozit, care se vor tranzacţiona la Bursa din Londra.
Statul doreşte să încaseze între 312 milioane euro şi 415 milioane euro pentru pachetul scos la vânzare, iar pentru asta defilează cu o societate profitabilă (EBITDA de 1,1 miliarde lei, în primele şase luni ale anului 2013), care deţine jumătate din piaţa de gaze la noi.
Toată lumea vorbeşte despre cât de aşteptată era oferta Romgaz în piaţă şi despre cât de bine arată datele societăţii.
Cu toate acestea, chiar reprezentanţii companiei avertizează în prospect cu privire la riscurile asociate domeniului de activitate, structurii acţionariatului sau cantităţii de zăcăminte de gaz - aproximativ 62,1 miliarde de metri cubi, cantitate care este însă incertă.
Deputatul PDL Adrian Gurzău aduce şi el în discuţie problemele pe care le-a avut Romgaz în trecut cu Consiliul Concurenţei.
În 2011, Consiliul Concurenţei a investigat posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz şi Romgaz.
Potrivit CC, analiza pe Romgaz s-a încheiat din lipsă de probe.
În plus, Varujan Vosganian a demisionat, recent, din funcţia de ministru al economiei, după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale, chiar într-un dosar legat de Romgaz. Potrivit DIICOT, foştii miniştri Adriean Videanu şi Varujan Vosganian au numit în AGA şi CA ale companiei Romgaz persoane fără pregătire de specialitate pentru a-şi putea impune cu uşurinţă deciziile prin care l-au sprijinit pe omul