Raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind declaraţiile făcute de politicieni în contextul încetării delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I din DNA va fi prezentat, marţi, în faţa plenului CSM, membrii Consiliului urmând să decidă dacă şi-l vor asuma sau nu.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a anunţat, în 8 octombrie, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile de la începutul lunii, inclusiv cele făcut de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.
Membrii CSM anunţau tot atunci, după terminarea plenului CSM, că "există necesitatea de a apăra sistemul de justiţie", ei referindu-se la declaraţiile făcute de politicieni, în special de Băsescu şi Ponta.
Pe de altă parte, tot în 8 octombrie, plenul CSM a decis că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului, prin care acesta spunea despre magistrat că ar fi "băsist, morarist şi macovist" şi ar fi instrumentat "dosare politice". Hotărârea CSM a venit urmare a faptului că Papici a cerut Consiliului să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de Ponta în mass-media.
Astfel, CSM s-a pronunţat, până în acest moment, strict referitor la solicitarea lui Papici. În plenul de marţi, Inspecţia Judiciară urmează să prezinte Consiliului un raport ce are ca obiect "apărarea independenţei sistemului de justiţie, a judecătorilor şi procurorilor" în urma declaraţiilor făcute de politicieni după încetarea delegării lui Papici.
Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a fina