Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei a populaţiei care prezintă risc crescut de îmbolnăvire a ratat din nou startul, Ministerul Sănătăţii întârziind şi în acest an distribuirea în teritoriu a dozelor necesare. La nivel naţional, campania gratuită de vaccinare antigripală debutează de obicei la 1 noiembrie, însă se anunţă iarăşi probleme în ceea ce priveşte demararea acţiunii de imunizare.
La Suceava, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a solicitat ministerului de resort 35.000 de doze de ser, dar nici până acum nu se cunoaşte data la care fiolele ar urma să fie livrate pentru a putea fi împărţite medicilor de familie şi spitalelor, în vederea vaccinării populaţiei incluse în categoriile de risc.
Vaccinul oferă protecţie şase luni, ceea ce acoperă sezonul rece, octombrie-martie
Gripa este una dintre cele mai frecvente infecţii virale în sezonul rece. Este transmisă de la o persoană bolnavă la una sănătoasă pe calea aerului, prin intermediul picăturilor minuscule din secreţii, în timpul tusei, strănutului şi chiar vorbitului. Deşi aparent banală, ea poate fi însoţită de numeroase complicaţii care pot conduce inclusiv la deces, motiv pentru care este recomandat să se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire: bătrâni, copii, bolnavi cronici, persoane instituţionalizate în aziluri sau centre de plasament, cadre medicale. Serul antigripal asigură o protecţie timp de şase luni, ceea ce acoperă sezonul rece, octombrie-martie.
În timp ce campania Ministerului Sănătăţii întârzie, afecţiunile respiratorii fac tot mai multe victime printre suceveni, arată datele centralizate la nivel judeţean de DSP.
În farmacii, o fiolă de ser antigripal se vinde cu aproximativ 30 de lei
Astfel, potrivit ultimelor evidenţe, întocmite pentru săptămâna 7-13 octombrie, circa 3.400 de suceveni a