Armata S.U.A. a investit aproape 50 de milioane dolari în baza de la Kogălniceanu
La zece ani de la inaugurarea bazei americane permanente de la Mihail Kogălniceanu, US Army vrea să facă din nou, pe litoralul românesc, punct de tranzit pentru trupele sale, de data aceasta pentru cele din Afganistan. Cele două state au semnat un acord privind retragerea contingentului american din război via Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa. La Kogălniceanu a fost amenajată, în urmă cu mai mulţi ani, o bază de tranzit cu acces direct pe aeroport, ce urma să fie utilizată ori de câte ori statul american avea nevoie. Iniţial, aici trebuiau să fie cazate trupele care participau la exerciţiile coordonate de US Army în regiune, însă criza financiară a blocat activităţile la Kogălniceanu. Chiar şi aşa, la un deceniu de la sosirea americanilor pe litoral, facilităţile bazei se dovedesc a fi extrem de utile pentru militari.
De fapt, americanii au amenajat două facilităţi de cazare la malul mării. Prima a vizat ridicarea unor structuri de cazare provizorii în fosta bază de aviaţie 57. La sfârşitul lunii octombrie 2009, a fost inaugurată nouă bază militară. Denumită în termeni tehnici militari americani „Facilitate permanentă“ (Permanent Forward Operating Site – PFOS), baza este de câteva ori mai mare decât complexul de imobile pe care US Army l-a construit în fosta bază de aviaţie 57. Noua bază este printre cele mai mari investiţii pe care guvernul de peste ocean le-a făcut în Europa de Est.
Lucrările de construcţie au fost supervizate direct de corpul de ingineri al armatei americane şi au demarat în anul 2007, valoarea acestora ridicându-se la 48 de milioane de dolari. Baza cuprinde 78 de clădiri, la care au lucrat 1.200 de muncitori, dintre care 700 au fost români. Realizarea obiectivului s-a făcut în două faze. Prima etapă a scos din vistieria guvernul