Nivelul ridicat al creditelor neperformante, scăderea creditării şi accelerarea procesului de dezintermediere sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul bancar, dar acestea rămân în limite gestionabile, astfel că stabilitatea financiară rămâne robustă, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară 2013 publicat de BNR.
„Menţinerea stabilităţii financiare s-a realizat în condiţiile persistenţei provocărilor la adresa acesteia, manifestate pe fondul unui context internaţional care a rămas dificil, chiar dacă balanţa riscurilor a înregistrat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice interne“, potrivit specialiştilor BNR.
Băncile au pierdut anul acesta linii de finanţare de 2,5 miliarde de euro de la băncile-mamă, compensate într-o anumită măsură de creşterea depozitelor atrase de la clienţii locali.
Creditarea sectorului privat a scăzut sub pragul de 50 miliarde de euro, context în care rata creditelor neperformante – care nu contenesc să se adune în bilanţurile băncilor – a urcat la un nivel record de 21%. Principalele provocări la adresa stabilităţii financiare pentru perioada următoare sunt reluarea sustenabilă a creditării şi gestionarea adecvată a calităţii activelor, se mai arată în raportul publicat ieri de BNR.
Cum ar traversa băncile încă doi ani de recesiune şi o depreciere a leului cu 20%
Solvabilitatea sistemului bancar ar scădea la 10,8% pe an până în iunie 2012 într-un scenariu advers care include creştere economică negativă, deprecierea leului cu 20%, creşterea semnificativă a costurilor de finanţare şi instabilitate economică la nivel european. Scăderea ratei de solvabilitate aproape de pragul minim de 10% solicitat de BNR ar avea loc în contextul în care probabilităţile de nerambursare a creditelor ar ajunge la niveluri comparabile cu maximele istorice atinse în 2009. Rat