Când vine vorba de bunătăţi scoase din cămară pe timp de iarnă, zacusca şi murăturile par să fie preferatele românilor. Totuşi, nu multe persoane cunosc reţeta acestui delicios preparat ori nu dispun de suficient timp pentru a-l găti. Iată mai jos o reţetă simplă, din care te poţi inspira şi tu:
INGREDIENTE
- 2,5 kilograme de vinete
- 1,5 kilograme de ardei capia
- 1 l de bulion
- 1 kg de ceapă galbenă sau roşie, după preferinţe
- piper boabe
- 4 frunze de dafin
- 400 ml de ulei
- sare după gust ( max 1 lingură rasă)
MOD DE PREPARARE
Vinetele şi ardeii se spală şi se pun la copt, fie la cuptor, fie pe aragaz, pe o tavă. Vinetele se înţeapă pentru a se coace mai repede. Atât ardeii, cât şi vinetele se întorc de pe o parte pe alta, pentru a nu se arde. Atunci când coaja capătă un aspect uşor carbonizat, legumele se iau de pe foc sau se scot din cuptor. Se lasă puţin la răcit, se curăţă de coajă astfel încât toată arsura să fie eliminată şi se pun la scurs într-un vas cu sită. Ardeii se curăţă bine, inclusiv de sâmburi. Nu folosiţi apa pentru a curăţa legumele de coajă! Acest procedeu va reduce din gustul lor delicios.
Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit într-o oală adâncă, în cei 400 ml de ulei. Peste 2-3 minute, se adaugă vinetele şi ardeii, tocate mărunt, şi se lasă să dea în clocot. Apoi, se pune bulionul, piperul, sarea şi foile de dafin şi se lasă la fiert, la foc mic, pentru 50 de minute. În tot acest timp de fierbere, la fiecare 5-10 minute, conţinutul trebuie amestecat bine, pentru a nu se lipi de oală.
Zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate. Se pun capacele şi se aşează în tava de cuptor, preţ de o oră, la 100 de grade Celsius.
Când vine vorba de bunătăţi scoa