E criză peste tot, aşa că de ce n-ar fi şi în programare? Companiile vor talente, talentele vor companiile şi banii lor, mai rămâne doar problema recrutării şi angajării. Facebook şi-a creat un obicei din a organiza diverse evenimente în acest scop, iar la ultimul, de la Politehnica, a fost şi „Adevărul“. N-am stat toate cele 24 de ore, dar i-am văzut la lucru pe viitorii ingineri în ale social media.
Într-un hol plin cu mese, scaune, fire şi Internet venit pe valurile WiFi-ului s-au pus la „codare“ câteva echipe de studenţi şi elevi. Unii au venit cu proiecte îndrăzneţe, să ajute lumea să polueze mai puţin, alţii cu proiecte de într-ajutorare a vecinului de transport în comun. Pe scurt, o echipă de doi liceeni de clasa a 11-a propune ca atunci când îţi cumperi un abonament pentru o zi, la RATB, prin SMS, să nu-l arunci, dacă ziua nu s-a încheiat, iar tu nu mai ai nevoie. Pur şi simplu oferă-l altcuiva, oferă-i codul respectiv.
Evenimentul a fost organizat de Facebook, companie prezentă la eveniment cu câţiva angajaţi, împreună cu ROSEdu (Romanian Open Source Education). Eu am ajuns să discut cu Jackson Gabbard, inginer Facebook. S-a angajat la reţeaua socială în urmă cu 4 ani, a ajuns să lucreze şi la Timeline în acest timp, iar înainte de a ajunge la „Marele Albastru“ voia să fie profesor. Noaptea, însă, se ocupa de programare, această pasiune care a ajuns să-i fie meserie. Mi-a spus că dacă aş fi student, n-ar trebui să iau în calcul Facebook. S-ar putea să ajung şi să-mi placă atât de mult, încât să nu mai plec.
L-am întrebat şi cu privire la rivalitatea cu Google+, platformă care în ultimile luni s-a arătat mai dispusă în a oferi diverse funcţii pe care Facebook încă nu le are, dar în ciuda acestui fapt, utilizatorii încă nu năvălesc pe reţea. „Google şi Facebook gândesc altfel produsele, gândesc altfel orientarea lor faţă de oameni. Nu