O studentă din Polonia face voluntariat la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. Ajunsă pe meleagurile bucovinene prin intermediul organizaţiei Asociaţia Internaţională a Studenţilor la Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC), Natalia Radzion predă elevilor din instituţia de învăţământ rădăuţeană cursuri de limbă germană, în baza unui contract pe o durată de trei luni. Organizaţi în cinci grupe, pe niveluri distincte de pregătire, elevii colegiului au astfel şansa de a intra în dialog cu o persoană dintr-un spaţiu cultural şi lingvistic distinct.
Profesorul Florin George Popovici, coordonator Comisie Promovare Imagine Instituţională la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, este de părere că „interacţiunea, conversaţia, angajarea în exerciţiul dialogului sunt în măsură să le dăruiască celor implicaţi un plus de siguranţă şi naturaleţe în exprimare”. Aproape o sută de elevi ai colegiului au reacţionat favorabil la propunerea de a-şi petrece cel puţin două după-amiezi din săptămână în sălile de clasă, la final de program, pentru a-şi exersa cunoştinţele de limbă germană.
Diversitatea, pluralismul de idei şi opinii, toleranţa culturală, mărcile învăţământului rădăuţean
Directoarea colegiului rădăuţean, profesoara Carmen Andronachi, a declarat că „aceste cursuri pe care voluntarii din străinătate le desfăşoară cu elevii din şcoala noastră probează, într-o perspectivă mai amplă, faptul că educaţia şi cultura transcend orice frontiere. Într-un plan mai restrâns, astfel de iniţiative mărturisesc faptul că schimbul de idei, dialogul intercultural, cu o tradiţie generoasă şi consistentă în Bucovina, sunt practici pe care şcoala noastră le susţine şi le încurajează din plin. Să nu uităm că liceul nostru, care a sărbătorit anul trecut 140 de ani de la înfiinţare, datorează debutul său culturii şi spiritualităţii germane, pe filieră au