Pe 17 octombrie, s-a deschis în Bucureşti Promenada Mall, un centru comercial lăudat că a cutezat să se construiască în criză. "Adevărul" s-a dus să descopere imprimantele 3D care sunt în noul complex din nordul Bucureştiului.
La Promenada Mall, imediat în dreapta, după ce am intrat, după ce am trecut de biroul de informaţii care m-ar fi putut ajuta cu orice, mai puţin cu informaţii, am ajuns la „standul“ CEES. Pe lung, Central European Energy Services care a adus în noul mall, la ideea celor care l-au pornit, imprimante MakerBot pentru a le arăta oamenilor viitorul.
Sau poate cum se construieşte viitorul, după cum mi-a spus Radu Anghel, market intelligence analyst la CEES. Ce a adus compania în Promenada au fost trei imprimante MakerBot Replicator 2 care, în prezent, costă 2.200 de dolari. Cel mai scump model al companiei este Replicator 2X. Sunt gândite pentru uz casnic şi pentru entuziaşti, fiind limitate în ceea ce priveşte materialele pe care le poţi folosi - „tuşul“ pentru imprimantă - şi în ceea ce priveşte dimensiunea obiectelor printate.
Începe şi în România să se dezvolte acest domeniu şi Anghel a spus că oamenii sunt foarte receptivi, dar în egală măsură fascinaţi că se poate face aşa ceva, atât de uşor. Imprimantele folosesc filamente pe care le comercializează tot MakerBot şi acestea se vând la kilogram. Spre exemplu, un kilogram de ABS costă 48 de dolari, unul de PLA translucent costă 65 de dolari, ba chiar există şi unul care se dizolvă, iar acesta costă 65 de dolari.
CEES taxează la centimetru, adică 75 de eurocenţi pentru fiecare, iar dacă n-ai un design precis, te ajută ei. Modelele sunt create în programe specializate de modelare 3D, unele dintre cele mai cunoscute fiind 3D Studio Max, AutoCAD sau Blender, o alternativă gratuită la primele două care costă suficient de mult ca să nu mai trezească interesul entuz