Nu puteam rata cartierul Montmartre. Ba, dimpotrivă. Trebuia să văd Bazilica Sacré-Coeur, cabaretul Moulin Rouge, Place Pigalle şi măcar câteva cafenele şi clădiri legate de numele unor pictori celebri.
Colina Montmartre se află în partea de nord a Parisului. După unii, numele de Montmartre ar însemna Muntele Martirilor şi ar trimite la moartea Sfântului Dionisie, primul episcop al Parisului, care a suferit martirajul în acest loc. Un martiraj mai recent s-a petrecut în timpul revoluţiei din 1789. Până la revoluţia franceză, aici s-a aflat o mănăstire benedictină. Se spune că revoluţionarii francezi au distrus întreaga mănăstire şi au ghilotinat toate călugăriţele. Alţii consideră că numele vine de la Muntele lui Marte, în acest loc, în vremea stăpânirii romane existând un templu dedicat lui Marte şi un templu dedicat lui Mercur. Se pare că respectivele temple au luat locul unor lăcaşuri de cult folosite de druizii galilor.
Construcţia bazilicii Sacré-Coeur a început în anul 1876, sub conducerea arhitectului Paul Abadieal. Proiectul său a fost considerat cel mai bun dintre cele şaptezeci şi opt prezentate la concurs. Biserica trebuia să reprezinte o consolare spirituală pentru francezii umiliţi în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871. Lăcaşul de cult urma să fie dedicată inimii lui Hristos, în semn de pocăinţă a francezilor.
Bazilica Sacré-Coeur a fost numită şi „Castelul alb din cer”. Travertinul de Chateau-Landon din care a fost construită bazilica este o rocă poroasă de calcar, care nu reţine praful sau fumul şi se albeşte în timpul ploilor, din cauză de nu ştiu ce reacţii chimice, în timpul cărora roca produce calcit. De aia îi zice „Castelul alb”.
„Din cer” i s-a spus pentru că ascensiunea colinei care domină cartierul Montmartre a fost considerată de credincioşi, în mod simbolic, o ascensiune