Localnicii din Roşia de Amaradia, care fac parte din Asociația Sinistraților din satul Seciurile, mai au de așteptat până când cei cu care s-au judecat ani de zile le vor reconstrui casele și gospodăriile. Curtea de Apel de la Craiova le-a dat câștig de cauză, însă hotărârea este irevocabilă, nu și executorie. Din acest motiv, cei care ar trebui să le reconstruiască proprietățile celor 30 de familii au apelat la căi extraordinare de atac.
Asociația Sinistraților din satul Seciurile s-a judecat ani de zile cu Complexul Energetic Oltenia, Divizia Minieră, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Primăria Roșia de Amaradia, Consiliul Județean și Prefectura Gorj. În vara acestui an, Curtea de Apel Craiova le-a dat câștig de cauză celor care în 2006 au fost afectați de alunecările de teren. Aceste instituții, în special Complexul Energetic Oltenia, sunt obligate acum, printr-o hotărâre irevocabilă a Curții de Apel Craiova, să reconstruiască 31 de gospodării individuale, compuse din terenuri extravilane și intravilane, case de locuit, anexe gospodărești, magazii, grajduri, cotețe pentru păsări, garduri de beton, lemn, sârmă, fier, fântâni, pătule, etc.
Hotărârea, contestată de instituțiile implicate
Potrivit primarului Liviu Cotojman, decizia Curții de Apel Craiova a fost atacată. „Din câte știu eu, Complexul Energetic Oltenia a depus o contestație în anulare. Nu știu exact motivele, dar știu sigur că a recurs la această cale de atac pentru că hotărârea era numai irevocabilă, nu și executorie. Mai știu că cei de la Consiliul Județean au fost vineri la Craiova și au cerut lămuriri cu privire la motivarea sentinței, ca apoi să vedem ce facem. Dacă nu reuşim să aducem procesul în starea inițială și să anulăm hotărârea de la Craiova, trebuie să punem practică hotărârea, CEO trebuie să știe ce să facă. Se va lua în calcul probabil ce a făcut