Protestele privind Rosia Montana - gazele de sist se restrang, dar par sa se radicalizeze. Adica se reduc spre o zona a nucleului dur si incep sa ii piarda pe cei care initial ieseau in strada impinsi de o nemultumire difuza, generalizata impotriva cabinetului Ponta.
Este o evolutie fireasca si ea va da probabil curaj fortelor de ordine sa-si faca datoria. Stiu ca formularea va starni valuri de furie, dar, de fapt, despre asta cred ca este vorba. Reactia fireasca in fata unor proteste neautorizate care blocheaza ilegal traficul in centrul Bucurestiului este aceea avuta de autoritati in ianuarie 2012.
De aceasta data, ministerul de Interne s-a comportat inhibat, ezitant lasand impresia nu atat in interiorul tarii, cat in exterior ca Romania se indreapta spre anarhie, ceea ce nu ne foloseste catusi de putin. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a recunoscut ca nerespectarea legii in privinta protestelor a fost o decizie politica. Ceea ce agraveaza si mai mult perceptia. Decizia politica a fost de nerespectare a legii.
Dreptul la protest este unul esential in orice democratie, dar daca el nu este exercitat in limitele statului de drept devine un abuz si trebuie sanctionat, indiferent impotriva cui are loc protestul si cat de justificat sunt sau este el.
Este posibil ca incidentul din Centrul Vechi, cand masina ministrului Culturii a fost vandalizata, a fost organizat astfel incat sa justifice o viitoare interventie impotriva protestatarilor. Am mai avut noi autobuze MI incendiate in 1990. Nu ar fi nimic nou.
Cert este ca derapajele, la fel ca refuzul organizatorilor protestelor de a acuza si atacul asupra DNA, au tinut in casa multi dintre entuziastii de la inceput, care au inceput sa aiba indoieli in privinta scopului manifestarilor la care au participat cu buna credinta.
Ceva imi spune ca duminica tr