Doar predispoziţia pentru tumorile mamare poate fi verificată genetic la Chişinău. Aceste teste se fac la Institutul Oncologic de aproximativ o lună. Pentru celelalte analize ereditare specialiştii îşi fac planuri din banii japonezilor.
Dacă vrei să afli starea de sănătate a bebeluşul tău sau riscurile de a dezvolta complicaţii ereditare, dacă vrei să faci un test de paternitate sau să afli din timp ce forme de cancer rişti să ai, cea mai bună cale să afli aceste răspunsuri e să-ţi faci nişte analize genetice.
Singurele analize genetice privind cancerul care se fac la Chişinău sunt cele ce ţin de tumorile mamare. Pentru restul, specialiştii de la Institutul Oncologic se bazează pe utilajele medicale promise de Ministerul Sănătăţii pentru finele anului viitor, din creditul de 57 de milioane de euro acordat de Guvernul Japoniei.
„Suntem în faza de discuţii pentru deschiderea unui laborator de biologie moleculară. Astfel, vom putea face reacţii care ne permit extragerea şi amplificarea ADN-ului din sânge, ceea ce ne va ajuta să determinăm unele mutaţii oncologice, în cazul în care apar suspiciuni“, spune deputatul democrat Valentina Stratan, şefa Serviciului Diagnostic de Laborator din cadrul Institutului Oncologic.
ADN-ul bebeluşilor la control
Instituţia de stat unde se fac cele mai multe teste genetice e Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din cadrul Centrului Mamei şi Copilului. Acolo părinţii pot extrage ADN-ul bebeluşului, îi pot afla numărul de cromozomi, precum şi cauzele care duc la avorturi spontane sau moartea intranatală a fătului. „La 4% dintre bebeluşii pentru care facem analize genetice întâlnim tulburări ale metabolismului aminoacizilor. Din cauza unor astfel de tulburări copiii ajung în comă şi mor din prima lună“, spune Natalia Uşurelu, medic coordonator în cadrul laboratorului genetic. Tot ac