Noi tensiuni au apărut după publicarea unor noi documente privind interceptările NSA. De data aceasta, în centrul revelaţiilor se află Franţa şi Mexic. După ce a reieşit că milioane de cetăţeni francezi au fost spionaţi, ministrul de Interne şi cel de Externe din Hexagon cer explicaţii. La fel, şi Mexicul, unde chiar mailurile preşedintelui ţării au fost interceptate.
În această dimineaţă, ambasadorul american la Paris a fost convocat pentru explicaţii, după cum a anunţat şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius. Informaţia a venit după dezvăluirile publicate de cotidianul „Le Monde”.
Franţa e şi ea stat-aliat al Americii şi totuşi interesele a milioane dintre cetăţenii săi au fost vizate zilnic de serviciile de spionaj americane. Potrivit unei diagrame referitoare la Hexagon şi obţinută de cotidianul „Le Monde” de la fostul contractor NSA Edward Snowden, între 3 milioane şi 7 milioane de comunicaţii ale francezilor au fost intrerceptate zilnic pe parcursul lui 2012, de pildă. Nu e vorba doar de comunicaţii electronice, ci şi de conversaţii telefoice, relatează „Le Monde”. De pildă, potrivit graficului citat, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013 au fost înregistrate peste 70 de milioane de conversaţii telefonice.
Contactate de cotidianul francez, autorităţile americane au refuzat să comenteze, dar au reamintit declaraţia directorului comunităţii de informaţii americane, potrivit căruia „există motive întemeiate legal pentru a urmări cetăţeni din străinătate precum ameninţarea teroristă, informatică sau de proliferare nucleară”. Dar spionaţi nu sunt doar aceşti suspecţi, ci şi oameni vizaţi pentru simplul fapt că aparţin lumii afacerilor, lumii politice sau administraţiei franceze. Vizate au fost şi două companii franceze din domeniul telecomunicaţiilor: Wanadoo şi Alcatel Lucent, mai scrie ziarul.
Întrebat luni dimineaţă la Europ