OPC Suceava somează BCR să pună în aplicare o decizie definitivă a instanţei prin care dobânda unui client ar trebui redusă de la 11% la sub 2%, după ce judecătorii au găsit de două ori aceeaşi clauză abuzivă în contractul de credit al acestuia. BCR a fost amendată cu 5.000 de lei și s-ar putea trezi cu o agenţie închisă, dacă nu pune în aplicare decizia în cursul zilei de astăzi.
Banca Comercială Română este ameninţată cu sancţiuni dure de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava. Tribunalul Suceava a respins, pe 9 octombrie, o contestaţie a unui proces verbal prin care CJPC Suceava cerea punerea în legalitate a unui contract de credit încheiat de un consumator şi BCR. Prevederile procesului verbal spun că BCR trebuie să modifice dobânda clientului în cauză de la 11% la sub 2% (Euribor 6M (0,34%) + 1,5 puncte procenutuale).
Două procese pentru schimbarea dobânzii
G.M. din Suceava reclama, la sfârşitul anului 2010, la CJPC Suceava, modul de calcul al dobânzii stabilit în contractul de credit încheiat cu BCR.
Cea mai mare bancă din România utiliza, înainte de 2010, următoarea formulă pentru calculul dobânzii în cazul creditelor ipotecare: „dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii”, la care se adaugă o marjă fixă mică, de regulă de 1,5%, după un an de credit în care dobânda era fixă – în criză, DRV a variat doar în sus, în timp ce referinţa independentă Euribor a scăzut la minime istorice.
Protecţia Consumatorului a admis reclamaţia clientului, care a fost confirmată şi de instanţă, prin decizia definitivă a Tribunalului Suceava din noiembrie 2011, care a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcţie de Euribor – referinţa pieţei pentru moneda euro -, şi că modificarea trebuie transpusă printr-un act adiţional. DRV era asim