Oficialii europeni susţin că autorităţile de la Chişinău trebuie să continue ferm reformele în domeniul justiţiei pentru combaterea actelor de corupţie. În caz contrar, există riscul unei stagnări şi riscul ca Republica Moldova să se pomenească în capcana sărăciei.
Declaraţiile au fost făcute luni, 21 octombrie, în cadrul conferinţei internaţionale „Republica Moldova: Justiţie fără Corupţie“, organizată de către Ministerul Justiţiei cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Asociaţiei Barourilor Americane/Iniţiativa pentru Supremaţia Legii şi Consiliului Europei, transmite IPN.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a declarat că SUA a susţinut pachetul de legi adoptate de către Republica Moldova, care se referă la combaterea corupţiei. „Corupţia răspândită la nivel mare este o problemă nu doar pentru Guvern, ci pentru fundamentul unui stat democratic. Corupţia este o barieră pentru prosperitate şi dezvoltare. Corupţia în sistemul de justiţie este antiteza statului de drept“, a spus ambasadorul.
Potrivit oficialului, fără a fi un stat de drept Republica Moldova nu poate să prospere ca o ţară democratică cu o piaţă liberă. Moser a mai spus că, deşi implementează reformele, Republica Moldova se confruntă cu obstacole majore. „Dacă Moldova doreşte la modul serios să se integreze în UE, trebuie să combată corupţia. Funcţionarii publici trebuie să fie traşi la răspundere pentru acte de corupţie. Organele de drept trebuie să urmărească penal funcţionarii publici care încalcă legea, ceea ce nu este deloc uşor“, a opinat oficialul. William H. Moser a mai declarat că Moldova nu trebuie doar să adopte legi, dar să le implementeze.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a spus că Moldova nu mai este o ţară nouă, proclamându-şi independenţa acum 22 de ani. El a menţionat despre sprijin