Unele regiuni din lume reuşesc îşi exporte cu uşurinţă problemele către restul lumii, însă care este continentul cel mai înclinat să atragă şi alte zone de pe glob în crizele economice, sociale, de securitate şi militare, se întreabă jurnaliştii americani de la The Atlantic.
Africa şi America Latină rămân relativ izolate, spun experţii, deşi imigraţia masivă a africanilor în Europa şi a sud-americanilor către Statele Unite exemplifică cum problema unui continent ajunge să contamineze şi altele.
Cu toate acestea, acest timp de „contagiere“ are un impact mult mai scăzut decât criza economică din SUA sau Europa, spre exemplu. Milioane de oameni din întrega lumea, în mod special europeni, plătesc încă consecinţele cutremurului financiar din 2008.
Potrivit analizei publicate de The Atlantic, Asia este continentul cel mai „periculos“ de pe glob, având capacitatea de a zgudui întreaga lume cu probleme sale. O criză economică în China ar afecta în mod cert pe toată lumea, de oriunde, spun jurnaliştii americani, precizând că oamenii au tendinţa de a crede că distanţa mare şi graniţele fortificate sunt de ajuns pentru a-i proteja. În plus, experimentele nucleare ale tânărului dicator fără experienţă de la Phenian ar avea consecinţe globale.
Concluziile articolului din The Atlantic pot părea suprinzătoare pentru cei ce consideră „miracolul economic asiatic“ drept un model pentru restul lumii. Sau pentru cei care cred că situaţia din Orientul Mijlociu prezintă riscuri mult mai mari prin proliferarea terorismului internaţional, a conflictelor armate şi a radicalizării religioase de sorginte islamică.
Însă problemele care apar din Asia se pot dovedi mult mai complicate, deoarece economiile lor gigant continuă să crească, deşi, este adevărat, într-un ritm mai scăzut decât în ultimele decade.
Astăzi, cele mai mari ameninţări la adresa umanităţii