Gradul de intermediere financiară din ţara noastră, în termeni nominali, calculat ca pondere în PIB a creditelor acordate sectorului privat era de 37,1% în iunie, în scădere faţă de 38,4% la sfârşitul anului, pe fondul unei activităţi reduse de acordare de noi credite, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a României (BNR).
Ponderea în PIB a activelor bancare la valoare brută a continuat tendinţa descendentă începută în 2011 (până la 66% în iunie 2013), în condiţiile în care ritmul de creştere a PIB nominal a devansat ritmul nominal de creştere înregistrat de activul brut, se arată în raport. În ceea ce priveşte ponderea în PIB a depozitelor atrase de la companii şi populaţie, care erau de 33,5% în iunie 2013), documentul constată o menţinere a intermedierii financiare la un nivel similar cu cel înregistrat la finalul ultimilor doi ani. "Comparativ cu celelalte state membre, gradul de intermediere financiară din România aferent anului 2012 rămâne în continuare mult sub media UE27", conform Băncii Centrale.
Gradul de concentrare a sistemului bancar autohton, reflectat de ponderea activelor deţinute de primele cinci bănci în activul agregat, a scăzut uşor până la valoarea de 54%, acelaşi trend manifestându-se şi în cazul depozitelor, unde, în august, primele cinci bănci din sistem, în funcţie de mărimea activelor, deţineau 53,5% din depozitele atrase, potrivit raportului BNR.
"Scăderea relativă a concentrării sistemului bancar din prima jumătate a anului 2013 relevă tendinţa de creştere a concurenţei între instituţiile de credit în ceea ce priveşte atragerea de depozite. În cazul creditelor acordate, gradul de concentrare a crescut uşor faţă de data elaborării Raportului anterior (53,2% în august 2013)", susţine documentul.
Activul bilanţier agregat brut totaliza 404,992 miliarde lei la finele anului trec